Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nog even en het jaar 2022 is weer voorbij. De tijd voor de jaaroverzichten en de lijstjes en vooruitzichten voor het nieuwe jaar.

Ook de tijd om nog eens je beschikking kinderopvangtoeslag te controleren en eventueel nog een wijziging door te geven voor de kinderopvangtoeslag. Het is anders een vervelend vooruitzicht om in 2023 nog een (fors) bedrag terug te moesten betalen bij de definitieve beschikking kinderopvangtoeslag 2022. En zonde als blijkt dat je te weinig had ontvangen, zeker in deze tijd.

Hieronder enkele tips om te zorgen dat uw beschikking zo correct mogelijk is.

Toetsingsinkomen

Controleer jouw toetsingsinkomen (en van jouw toeslagpartner). Het belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting is jouw toetsingsinkomen. Iedere wijziging die dus het belastbaar inkomen wijzigt is dus van belang voor de kinderopvangtoeslag. Is dus jouw eigen woning gekocht of verkocht, de hypotheek gemuteerd of is de auto van zaak aangepast? Het toetsingsinkomen is dan gewijzigd ! Geef deze wijziging door !

Doe je geen aangifte inkomstenbelasting ? Taxeer wat dan het verwachte loon over heel 2022 zal zijn. Neem hier ook eventuele bonussen e.d. mee. Neem als basis het fiscaal loon van de  salarisstrook.

Hen je wisselende inkomsten (oproepkracht , uitzendwerk ed), dan is de taxatie van het jaarinkomen zeer belangrijk. Advies om dit meerdere keren per jaar te controleren en eventueel aan te passen.

Kinderopvanguren

Heb je in 2022 een wijziging doorgevoerd in het aantal afgenomen kinderopvanguren ? Of zijn er extra dagen opvang afgenomen in 2022?  Of zijn er uren gecrediteerd wegen het tijdelijke sluiting van de groep/locatie wegens coronabesmetting (buiten de lockdownperiode). Bereken het verwachte jaartotaal aan kinderopvanguren en controleer dit met de opgegeven uren bij de Belastingdienst.

KGU

Ben je werkzaam ? Dan bestaat er ook de koppeling gewerkte uren (KGU). Je mag maximaal 140 % (KDV en BSO) van je arbeidsuren aanvragen als kinderopvanguren. Dus als je gemiddeld 20 uur per week werkt, komt gemiddeld 28 uur in aanmerking voor vergoeding. Door de corona is de KGU in 2021 deels losgelaten, tijdens de lockdownmaanden wordt deze methode niet gehanteerd/gecontroleerd.

Overigens wordt in 2023 de KGU grotendeels uitgeschakeld. Of de Belastingdienst hier dus nog hierop zwaar controleert is de vraag.  

Zijn de facturen betaald ?

Zijn ook de rekeningen van de kinderopvangorganisatie betaald? Als dat niet het geval is, heb je namelijk ook geen recht op kinderopvangtoeslag ! Dit is namelijk een bijdrage van de overheid in de kosten van de kinderopvang. Je moet dus kosten betaald hebben om deze vergoeding te mogen ontvangen.

Heb je bijvoorbeeld 1 of 2 maanden niet de kosten van de kinderopvang betaald, u hele jaarbeschikking kinderopvangtoeslag kan hierdoor op nul gezet worden !

Wijzigen kinderopvangtoeslag 2022

Heb je alles gecontroleerd ? Geef dan snel de wijzigingen door aan de Belastingdienst.

Voor doorgeven van de wijziging kan je gebruik maken van de App Kinderopvangtoeslag (te downloaden via App Store en Google Play en natuurlijk via Mijn toeslagen.

Wijzigen kinderopvangtoeslag 2023

Tsja, ben je toch al bezig met de kinderopvangtoeslag 2022 ? Controleer dan gelijk de basisgegevens voor 2023. Zo zal het uurtarief toch altijd wel wijzigen in 2023. Zeker gezien de forse stijging van kosten is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft.

Nettokosten kinderopvang 2023

Benieuwd naar de netto kosten kinderopvang in 2023 ? Reken het dan snel uit met het gratis excel model van Kinderopvang-Wijzer.nl. Ook geschikt voor kosten gastouderopvang.