Wijzigen kinderopvangtoeslag

Jaarlijks zijn er meerdere momenten waarop het wijzigen van de kinderopvangtoeslag noodzakelijk is. Als ouder ben je ervoor verantwoordelijk wijzigingen binnen 4 weken door te geven aan de Belastingdienst / Kinderopvangopslag. Hiermee voorkom je ook dat je aan het eind van het jaar wordt geconfronteerd met grote terugbetaling van teveel ontvangen kinderopvangtoeslag of juist veels te weinig hebt ontvangen.

Wijzigingsmomenten

Jaarlijks zijn er dus meerdere momenten waarop je een wijziging moet doorgeven. Dat is altijd al de tariefswijziging per 1 januari van de kinderopvangorganisaties.

Wijzigt er iets in uw burgerlijke staat of woonsituatie, bijvoorbeeld als iemand bij u intrekt, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de kinderopvangtoeslag. Wijzigt uw inkomen, koopt of verkoop je een woning, wijzig je de hypotheek, wordt de hpotheekrente aangepast, krijg je een nieuwe lease auto van je werkgever of ga je allimentatie betalen of ontvangen? Allemaal redenen om een wijziging door te geven aan de belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag (en huurtoeslag, zorgstoeslag etc). Dit zijn immers allemaal factoren die gevolgen hebben voor je inkomen en dus voor toeslagen.

En verandert er iets in je opvangcontract zoals meer of minder opvanguren, van KDV naar BSO, verandering van locatie, extra afname van uren kinderopvang dan dien je deze wijzigingen ook te laten verwerken in de beschikking kinderopvangtoeslag.

Hoe te wijzigen?

De wijzigingen geef je door via Mijn toeslagen. In veel gevallen is het ook mogelijk deze wijzigingen kinderopvangtoeslag door te geven via de App Kinderopvangtoeslag.

App kinderopvangtoeslag downloaden

Voor iOS-apparaten kunt u de app downloaden in de App Store.

Voor Android-apparaten kunt u de app downloaden op Google Play.

U hoeft alleen de 1e keer in te loggen met uw DigiD

Daarna logt u steeds in met de pincode die u zelf hebt gekozen.

Blijf up-to-date met de app

U krijgt een bericht als u misschien iets moet aanpassen voor uw toeslag. Dat kan over uw inkomen gaan. Of over de opvanguren van uw kind. U checkt zelf of uw gegevens nog kloppen en past ze zo nodig meteen aan.

Niets missen? Kies ‘meldingen toestaan’ bij het installeren van de app. U krijgt dan een seintje als er een nieuw bericht voor u is.