Alhoewel de werkgeversorganisaties BK en BMK een CAO akkoord hebben afgesloten met CNV Kinderopvang over de CAO Kinderopvang 2021-2022 heeft de FNV Kinderopvang stakingen aangekondigd.

Achtergrond

Het geschil tussen werkgever en FNV Kinderopvang bestaat eigenlijk uit 2 onderdelen, salarisverhoging en werkdruk.

Alhoewel de medewerkers in de kinderopvangbranche sinds 2017 de lonen met 13,5 % hebben zien stijgen (landelijk gemiddelde : 9 %) ligt er een looneis van de FNV van 5 % voor 1 jaar. Dit zou de kinderopvang voor veel ouders onbetaalbaar maken (zie ook Kinderopvang dreigt te duur te worden in 2022 – stijging eigen bijdrages met meer 25 % mogelijk), het eisenpakket van de FNV Kinderopvang zou een personeelskosten stijging betekenen van 7-10%. Dit terwijl het maximum uurtarief voor de kinderopvangtoeslag in 2022 met slechts 0,51 % stijgt.

Over de werkdruk zijn alle partijen het eens dat deze omlaag moet. Deze werkdruk is mede ontstaan door de Wet IKK die in 2018 is ingevoerd. Deze wet is overigens een uitvloeisel van afspraken tussen verschillende partijen in de branche (en ja : inclusief de FNV Kinderopvang). CNV Kinderopvang trekt ook samen met de werkgeversorganisaties BK en BMK op richting de overheid om voor aanpassingen van de wet- en regelgeving te pleiten.

Ook is er een personeelstekort in de kinderopvang, De branche probeert op allerlei manieren deze te verminderen. Mede door de Wet IKK (de opleidingenseisen die verhoogd zijn) is dat niet zo maar opgelost.

Alhoewel de werkdruk dus niet zomaar op te lossen is, blijft het FNV vasthouden aan een aantal eisen (die dus ook een zware tariefsverhoging betekenen waardoor deel ouders de kinderopvang niet meer zal kan betalen).

Draagvlak

Over het draagvlak van de stakingen zijn nog wel nodige vraagtekens. Het afwijzen van het eindbod van de werkgevers en beslissing om actie te voeren is gebaseerd op circa 70 (lees : zeventig) vakbondsleden van de FNV. En dat terwijl er 110.000 medewerkers in de kinderopvangbranche zijn. Op sociale media zijn de nodige berichten waar FNV-leden hun onvrede met de gang van zaken uiten en ook aangeven hun lidmaatschap op te geven.

Getroffen kinderopvangorganisaties

De onderstaande kinderopvangorganisaties worden getroffen door (mogelijke) stakingen, ze zijn hier aangezegd : (let op : voor de specifieke locaties zie download onderaan dit bericht)

WerkgeverPlaats 
AKROS Kinderopvang B.V.Amsterdam
Ayla GayaAmsterdam
CompaNanny Amsterdam
De Kindervilla Wereld Heemstede B.V.Heemstede
De Kleine Wereld Amsterdam
Eigen & Wijzer Amsterdam B.V.Amsterdam
Hero Haarlem
Het Vosje Haarlem
HumankindHeemstede
Ijsterk Kinderopvang BVAmsterdam
ImpulsAmsterdam
KC de BuurvrouwAlmere
KDV Purmerend / Stichting Kinderopvang Purmerend (SKOP)Purmerend
Kids en Zo Amsterdam
Kinderdagverblijf Fleurig Zaandam
KindergardenBussum
KinderrijkAmsterdam
Klein & Co Rivierenbuurt B.V.Amsterdam
Mijn Blokje Baarsjes Amsterdam
PartouVianen
PopeyeDiemen
Robinson Amsterdam
RollebolAlkmaar
SK Watergraafsmeer Amsterdam
Stichting Kinderopvang Bussum-Naarden/Muiden-Muiderberg (SKBNM)Bussum
SKOAAlkmaar
Smallsteps Vianen
Speel InnDiemen
Sterrenrijk Almere Almere
Stichting Combiwel voor KinderenAmsterdam
Stichting Kinderdagverblijven Pippeloentje – Pluk (Skip)Zandvoort
Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH)Den Helder
Stichting Kinderopvang SK Haarlemmermeer Nieuw-Vennep
Tinteltuin BV en dochterondernemingen Tinteltuin Oostzaan en PeutertuinAmsterdam en Oostzaan
Wereldkids Amsterdam

FAQ FNV Kinderopvang

De FNV Kindopvang heeft een FAQ geplaatst voor de ouders.

1. Hoe weet ik of bij de locatie gestaakt wordt?

De werkgevers in de kinderopvang krijgen een bericht van de FNV als er een staking binnen hun organisatie plaats gaat vinden. Zij moeten dit naar hun werknemers en de ouders van kinderen – die mogelijk die dag naar de opvang gaan – communiceren. De locaties vind je onderaan deze pagina in de download.

2. Moet ik als ouder van tevoren weten of en wanneer er wordt gestaakt?

De werkgever moet jou als ouder informeren als er een staking is aangezegd door ons. Als je als ouder wilt weten of er op de groep van jouw kind(eren) wordt gewerkt of niet, dan kan de werkgever hierop geen garantie geven. De reden is dat werknemers niet verplicht zijn om van tevoren aan te geven of ze gaan staken. Als je als ouder het zekere voor het onzekere wilt nemen is het advies om die dag jouw kind niet te brengen. Dit voorkomt verrassingen.

3. Ik heb een cruciaal beroep. Heb ik alsnog recht op opvang?

Wij zullen in onze veiligheidsoverleggen met de werkgevers benoemen dat noodopvang wel geregeld moet kunnen worden. Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgevers.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 28 juni 2021