Stichting Voor Werkende Ouders start de actie ‘Red onze Kinderopvang’! Met de hashtag #redonzekinderopvang roept Stichting Voor Werkende Ouders ouders op om hun dankbaarheid uit te spreken voor de kinderopvang, maar ook hun wanhoop over de personeelstekorten en de gevolgen daarvan. Met alle verhalen gaat Stichting Voor Werkende Ouders een Goud boek maken en overhandigen aan Tweede Kamerleden. Doe je ook mee?

Kinderopvang wankelt

De kinderopvang wankelt. Het personeelstekort in de kinderopvang is groot en dat heeft grote invloed op de stabiliteit van de sector. Groepen moeten steeds vaker dicht, er zijn veel invallers, wachtlijsten worden langer, ruildagen zijn onmogelijk. Ouders zien de kwaliteit achteruit gaan en maken zich zorgen. De vakbond ziet dat personeel de sector verlaat vanwege de hoge werkdruk en de lage lonen. Samen luiden ze de noodklok: #redonzekinderopvang.

Onderzoek

Uit onderzoek van Stichting Voor Werkende Ouders blijkt dat maar liefst 71% van de ouders last heeft van de personeelstekorten en dat het direct invloed heeft op hun werk. Maar liefst 28% heeft hierdoor ook andere beslissingen rondom hun werk genomen.

Investeer in vast personeel

‘De problemen in de kinderopvang zijn tot het kookpunt gestegen’, zegt Bas van Weegberg, Lid Dagelijks Bestuur FNV. ‘De lonen zijn te laag en de werkdruk te hoog, waardoor vast personeel vertrekt. Dit is hét moment voor politiek én werkgevers om te investeren in de sector: verhoog de lonen, verklein de groepen en skip alle onnodige administratieve handelingen. Alleen dan behoud je de medewerkers én de kwaliteit die we gewend zijn. Belangrijk, want voor elke medewerker in de kinderopvang kunnen 7 ouders aan het werk. Over rol vakbond zie onderaan artikel meer.

Stelselherziening

Momenteel staan er 6.000 vacatures open. Maar in 2025, als de kinderopvang voor 96% gratis wordt, zal dat naar verwachting oplopen tot zo’n 31.000. Deze stelselherziening is een goede stap voor kinderen en ouders, maar het staat of valt met genoeg pedagogisch medewerkers.

Personeel verlaat de sector

‘De ontwikkeling van kinderen staat voor ons op 1, maar we krijgen daar niet de tijd, waardering, of materialen voor. Ik ben het zat dat we nooit worden gehoord als we zinnige dingen zeggen over wat er zou moeten gebeuren. De afstand is te groot, ze snappen niet wat er op de werkvloer gebeurd’, zegt Petra, die na jaren de kinderopvang verlaat, voor activiteitenbegeleiding in de geriatri. Ook verlaten veel medewerkers in de zorg (inclusief kinderopvang) om aan de slag te gaan als zogenaamde zzp’er. Buiten dat dit organisatie veel geld kost, kan dit volgens wetgeving eigenlijk niet. De Rijksoverheid is traag bij de aanpak van deze schijnzelfstandigheid.

Red onze kinderopvang

Ouders zien dit ook, zo blijkt uit het onderzoek van Voor Werkende Ouders. ‘Ze doen zo hard hun best en je ziet ze gewoon op hun tandvlees lopen’, laat Pascale, moeder van 1 baby, weten in het onderzoek. FNV en Voor Werkende Ouders willen deze waardering maar ook de wanhoop van de sector onder de aandacht brengen. Met de campagne  #redonzekinderopvang roepen beide organisaties ouders op om hun dankbaarheid uit te spreken voor de kinderopvang, maar ook hun wanhoop over de crisis. Alle verhalen worden verzameld in een boek en overhandigt aan Tweede Kamerleden op 15 november. Het initiatief is naar Belgisch voorbeeld waar dezelfde problemen spelen.

‘De kinderopvang draagt de hele maatschappij volgens de initiatiefnemers in België. Mooier hadden we het zelf niet kunnen zeggen’, aldus Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. ‘Met deze actie willen we de kinderopvang in het zonnetje zetten en aandacht vragen voor het belang van de kinderopvang, niet alleen voor werkende ouders, maar voor de hele maatschappij. De problemen die nu opduiken, hebben een impact op jonge ouders én alle werkgevers waarvoor zij werken. Als die opvang wegvalt, dan worden de problemen op de arbeidsmarkt nog groter. Kinderopvang is zoveel meer dan alleen opvang.’

Het personeelstekort in de sector is inmiddels flink opgelopen. In het tweede kwartaal van 2022 stonden er meer dan 6.000 vacatures open. In 2025, als de kinderopvang bijna gratis wordt, is het aantal vacatures naar verwachting zo’n 32.000 en in 2031 loopt dat op tot 50.000.

Doe mee

Meedoen aan ‘Red onze kinderopvang’ is simpel: Laat Stichting Voor Werkende Ouders weten hoe je de kinderopvang waardeert en hoeveel zorgen je je maakt. Ook ideeën om het op te lossen zijn van harte welkom. Stichting Voor Werkende Ouders verzamelt alle reacties en maken daar een Goud boek van (geen zwart boek, maar een Goud boek!). In de week van 13 november geeft Stichting Voor Werkende Ouders dit boek aan Tweede Kamerleden. In die week staat er namelijk een debat gepland over de kinderopvang. Dus, doe je ook mee?

Deelname kan via deze pagina.

Financiering kinderopvang

De kinderopvang wordt grotendeels gefinancierd via de kinderopvangtoeslag. Alhoewel de werkgevers vrij zijn hun eigen tarieven te betalen, is de hoogte van de maximum uurtarieven zeer belangrijk. Het verschil in uurtarieven betaal jij als ouder helemaal zelf. Dat de Rijksoverheid de maximum uurtarieven niet verhoogt conform de werkelijke kostenstijgingen waar de branche mee te maken heeft, is de werkgevers dus niet verwijtbaar. Als de werkgevers een fors hogere loon willen betalen (zoals de vakbond FNV eist) zal dat dus ook leiden tot een fors hogere bijdrage van de ouders. De ouders betalen dus de rekening.

Deelname vakbond FNV Kinderopvang

Deze actie wordt georganiseerd door Stichting Voor Werkende Ouders en vakbond FNV kinderopvang. Dat is bijzonder te noemen. Wij leggen het uit.

Vakbond FNV Kinderopvang is één van de partijen die betrokken was bij de totstandkoming van de Wet IKK. Deze wet heeft mede gezorgd voor een hoge werkdruk. Voor het oplossen van deze problemen verwijst vakbond FNV echter vooral met het vingertje naar de werkgevers. Ook bij het aanbieden van een zwartboek over de werkdruk in de kinderopvang door werkgevers en o.a. de vakbond CNV bleef de vakbond FNV achterwege.

De vakbond FNV heeft eerder ook aangegeven dat het imago van de branche niet echt hun verantwoordelijkheid is, daarvoor zijn de werkgeversorganisaties verantwoordelijk.

In 2021 heeft de vakbond FNV Kinderopvang een staking georganiseerd op basis van de mening van circa 75 leden. Een behoorlijk gedeelte van de deelnemers aan de staking waren afkomstig uit de peuteropvang, die tot 2018 een eigen (vaak betere) cao hadden. De staking van 2021 werd zeker niet door alle medewerkers gedragen. Net als in 2021 tijdens de cao onderhandelingen 2021-2022 is de vakbond FNV Kinderopvang nu tijdens de huidige cao onderhandelingen 2023 al bezig onrust te creëren door publiekelijk uitlatingen te doen over de onderhandelingen, iets wat tegen de afspraak is die de onderhandelingspartijen hebben afgesloten. Hiermee toont de FNV aan niet betrouwbaar te zijn.

Dat de FNV goochelt met cijfers is al langer bekend. Dat de FNV campagnes voert voor nieuwe leden, vanwege de leegloop en de enorme vergrijzing van vooral de FNV is ook langer bekend. En hoe krijg je als vakbond nieuwe leden ? Inderdaad…door onrust te creëren en/of aante moedigen in een branche.

Voor meer informatie :

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 29 september 2023