private equity

AcadeMedia is een buitenlandse investeerder en actief in de kinderopvang. Private equity en buitenlandse investeerders zijn veelgehoorde termen tegenwoordig in de politiek als het gaat over kinderopvang. Hoe groot zijn de belangen? Wie zijn het? Onderstaand tref je informatie aan over één van die buitenlandse investeerders : AcadeMedia.

AcadeMedia

Het Duitse AcadeMedia GmbH (onderdeel van het Zweedse AcadeMedia AB in Zweden) is eigenaar van Step Kids Education GmbH, welke in Nederland weer eigenaar is van Plek voor Kinderen B.V..

Step Kids Education GmbH (Stepke) is een Duits bedrijf met het hoofdkantoor in Berlijn. Sinds april 2017 maakt Stepke deel uit van de AcadeMedia Group, die kinderdagverblijven, scholen en instellingen voor volwassenenonderwijs exploiteert in Duitsland, Zweden en Noorwegen. In Duitsland exploiteert de AcadeMedia Group o.a. Stepke KiTa, Espira Kinderbetreuung, Joki Kinderbetreuung, Kita Luna.

ArcadeMedia is in 1996 opgericht, maar is samengesteld uit bedrijven waarvan de historie teruggaat naar 1898. De AcadeMedia Group heeft vier segmenten: kleuterschool, basisschool, hoger secundair onderwijs en volwasseneneducatie. De segmenten hebben allemaal hun eigen governance en worden onafhankelijk geëxploiteerd. Al het werk bij deze vestigingen is echter gebaseerd op hetzelfde kwaliteits- en managementsysteem, het AcadeMedia-model.

AcadeMedia is het grootste educatieve bedrijf van Noord-Europa. In Zweden hebben ze kleuterscholen, basisscholen, hogere middelbare scholen en volwassenenonderwijs. Daarnaast exploiteren ze kleuterscholen in Noorwegen en Duitsland. Er werken circa 18.100 medewerkers bij de ArcadeMedia Group.

AcadeMedia is beursgenoteerd, AcadeMedia-aandelen zijn sinds 15 juni 2016 genoteerd in het Mid-Cap-segment van Nasdaq Stockholm onder het tickersymbool ACAD.

Plek voor Kinderen B.V. (onderdeel van Step Kids Education GmbH) heeft in 2022 100% van de aandelen in 100% Thuis B.V. en Tommy & Annika B.V. (Pippilotta) overgenomen. 

AcadeMedia exploiteert in Nederland 12 locaties met 448 kindplaatsen (situatie februari 2023).

  • Le Garage (Bergen op Zoom)
  • De Blokkentrein ( Rosendaal )
  • 3 x Pippilotta ( Amersfoort )
  • 2 x 100% Thuis (Amersfoort )
  • De Limoezine (Bergen op Zoom)

Website : https://www.stepke-kitas.de/https://academedia.de/https://academedia.se/en/

Welke vennootschappen horen bij deze organisaties?

Onderstaand overzichten van de vennootschappen die bij deze organisatie horen.

AcadeMedia (via Step Kids Education GmbH)

NaamKDV LocatiesKDV Kindpl.BSO LocatiesBSO Kindpl.Tot. LocatiesTot. Kindpl.
100% B.V.128128
100% Thuis B.V.116116
Plek voor kinderen B.V.521021307340
Tommy & Annika B.V.364364
10318213012448
Situatie februari 2023

Wat zijn de “weetjes” over private equity en buitenlandse investeerders?

Er wordt veel gesuggereerd over de kinderopvangorganisaties die behoren tot de private equity / buitenlandse investeerders. Wat weten we wel of niet?

  • Zijn deze organisaties winstgevender dan de overige organisaties? Hier is geen documentatie over.
  • Bieden deze organisaties betere/slechtere kwaliteit dan de overige organisaties? Hier is geen documentatie over. Voor verkoopredenen kan een organisatie beter een goede kwaliteit / reputatie hebben dan een slechte.
  • Zijn deze organisaties duurder dan de overige organisaties? Hier is geen documentatie over. Meestal zullen deze wel eerder bovenaan de markt zitten qua tarief dan onderaan. Maar dan kan ook van maatschappelijke kinderopvangorganisaties gelden.
  • Om hoeveel bedrijven gaat het ? Het zijn circa 69 verschillende vennootschappen van de 2.904 verschillende rechtspersonen (eind oktober 2022) oftewel 2,38 % van het totaal.
  • Het aandeel van private equity en buitenlandse investeerders in het totaal aantal kindplaatsen is respectievelijk circa 8,9 % en 3,8 %. Voor meer informatie zie : Private equity in de kinderopvang.

Disclaimer : bovenstaande informatie is afkomstig uit openbare informatie, zoals LRK, websites en publicaties. Hoewel deze publicatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid met betrekking tot de gegeven informatie of de volledigheid.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 5 maart 2023