Als je het afgelopen jaar toeslagen hebt ontvangen als ouder, kun je vanaf 23 november 2023 in Mijn toeslagen bekijken hoeveel toeslag er voor 2024 is berekend. Het is belangrijk om deze berekening te checken en eventuele veranderingen aan de Belastingdienst door te geven, zodat je de juiste toeslagbedragen ontvangt. Controleer of je inkomen correct is verhoogd, pas het uurtarief aan tot wat de kinderopvangorganisatie jou in rekening brengt, en zorg ervoor dat het aantal uren kinderopvang klopt.

Geef tijdig wijzigingen door, liefst vóór 5 december 2023!

Als er iets verandert wat invloed heeft op je toeslagen, hoor je het binnen 4 weken door te geven aan de Belastingdienst. Voor een goede berekening van je toeslagen in 2024 is het extra belangrijk om de actuele gegevens snel te updaten in Mijn toeslagen of de App Kinderopvangtoeslag. Doe dit bij voorkeur vóór 5 december, zodat je in de meeste gevallen op 20 december 2023 al de juiste toeslag voor januari 2024 ontvangt.

Hoe ontvang je als ouder de informatie?

Mensen die al toeslagen krijgen, ontvangen een brief met informatie over de berekening. De brief wordt ook digitaal verstuurd via de Berichtenbox van MijnOverheid. Op de website van Dienst Toeslagen kun je vanaf 23 november 2023 ook een proefberekening doen om te zien hoeveel toeslagen je kunt verwachten in 2024.

Uurprijzen kinderopvangtoeslag 2024

Het kabinet gaat de uurtarieven voor kinderopvangtoeslag in 2024 extra verhogen, zodat het beter past bij wat ouders werkelijk betalen voor kinderopvang. Vanaf eind december 2023 zal Dienst Toeslagen al hogere voorschotten uitbetalen op basis van de nieuwe maximum uurprijzen. De Eerste en Tweede Kamer hebben al ingestemd met deze verandering, maar de definitieve bevestiging van de verhoogde uurtarieven zal pas in maart 2024 plaatsvinden. Tot die tijd noemen worden het dus nog voorschotten genoemd.

Jouw gids voor kinderopvangkosten

Je kan nu ook al via de gratis excel modellen van Kinderopvang-Wijzer een berekening maken van de kinderopvangtoeslag 2024. Via Jouw gids voor de kinderopvangkosten is er daarbij keuze uit 3 varianten:

  • model berekening kinderopvangtoeslag 2024 : wat is de taxatie kinderopvangtoeslag en netto kosten kinderopvang 2024
  • model berekening kinderopvangtoeslag 2024, met vergelijk 2023 : wat is de taxatie kinderopvangtoeslag en netto kosten kinderopvang 2024 en 2023 en wat zijn de verschillen hiertussen
  • model berekening kinderopvangtoeslag 2024, vergelijk : wat is de taxatie kinderopvangtoeslag en netto kosten kinderopvang 2024 bij 2 verschillende pakketten of 2 verschillende organisaties en wat zijn de verschillen hiertussen.

Meer info: