Dieetwensen bij kinderen kunnen om verschillende redenen voorkomen, zoals een voedselallergie, intolerantie of religieuze of culturele eetgewoonten. Het is belangrijk dat de kinderopvangorganisatie hier rekening mee kan houden om ervoor te zorgen dat er alternatieven beschikbaar zijn voor kinderen met dieetwensen. Het kan zijn dat hiervoor aanpassingen gedaan moet worden bij bijvoorbeeld de inkopen of instructies moeten worden gemaakt.

Het is dus zeer belangrijk dat je als ouder deze dieetwensen communiceert met de kinderopvangorganisatie, zodat zij op de hoogte zijn van wat jouw kind wel of niet kan eten.

Meestal gebeurt dat bij een intake, het moment dat je kind start bij de kinderopvang. Ook beschikken veel organisaties over een ouderapp waarbij je ook digitaal kan aangeven welke dieetwensen jouw kind heeft.

De dieetwensen bij kinderen verschillen nogal, zoals:

  • Vegetarisch dieet: sommige kinderen eten geen vlees of vis om verschillende redenen, zoals religieuze, ethische of gezondheidsredenen.
  • Veganistisch dieet: dit dieet beperkt alle dierlijke producten, waaronder vlees, vis, zuivel en eieren.
  • Lactose-intolerantie: sommige kinderen kunnen geen lactose verdragen, een suiker die in zuivelproducten voorkomt.
  • Glutenvrij dieet: kinderen met coeliakie of glutenintolerantie moeten gluten vermijden, wat betekent dat ze geen producten kunnen eten die tarwe, gerst, rogge of andere granen bevatten die gluten bevatten.
  • Allergieën: sommige kinderen hebben allergieën voor specifieke voedingsmiddelen, zoals pinda’s, noten, schaaldieren of zuivelproducten.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze dieetwensen bij het bereiden van maaltijden en snacks voor kinderen in de kinderopvang.

Veel voorkomend zijn dieetwensen als lactosevrij, noten allergie en halal.

Met welke dieetwensen moet je nu rekening houden op de locatie waar jij werkt? (meerdere antwoorden mogelijk)

Gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor kinderen om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen. Enkele voorbeelden van gezonde voeding die in de kinderopvang kunnen worden aangeboden zijn:

  • Verse groenten en fruit, bijvoorbeeld stukjes komkommer, wortel, paprika, appel, peer of banaan
  • Volkoren brood, crackers of rijstwafels met bijvoorbeeld hummus, pindakaas, avocado of magere kaas
  • Melkproducten zoals melk, yoghurt of kwark, bij voorkeur magere varianten
  • Ongezouten noten, zaden of pitten
  • Volkoren pasta of zilvervliesrijst met groenten en mager vlees, vis of peulvruchten
  • Water als dorstlesser

Het is ook belangrijk om matig te zijn met suikerrijke snacks en dranken, zoals snoep, koekjes, frisdrank en vruchtensappen. Veel kinderopvangorganisaties hebben dat omschreven in het voedingsbeleid. Bij een deel van de kinderdagverblijven wordt ook ’s middags een warme maaltijd aangeboden, of kan deze tegen extra betaling worden afgenomen.

De organisatie heeft beleid over gezonde maaltijden, gezonde tussendoortjes en gezonde traktaties?
De organisatie biedt aan kinderen bij het kinderdagverblijf standaard (inbegrepen in de kosten) een warme maaltijd aan?

Belangrijk of niet

Niet iedere ouder hecht hetzelfde belang aan gezonde voeding. Sommige ouders vinden het erg belangrijk dat hun kinderen gezond eten en willen dat de kinderopvang gezonde voeding aanbiedt, terwijl andere ouders minder waarde hechten aan gezonde voeding en zich meer richten op smaak en gemak. Het is belangrijk om kinderen te leren dat het eten van snoep en snacks een traktatie is en niet iets wat ze dagelijks moeten eten. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen gezonde voeding en af en toe een traktatie.

Ervaar jij dat ouders gezonde voeding belangrijk vinden bij de kinderopvang?