Maximum aantal uur kinderopvang

In principe mag je net zoveel uur kinderopvang afnemen als je wilt/nodig hebt. Alleen is er een maximum aantal uur kinderopvang voor de kinderopvangtoeslag.

Het maximum aantal uur per maand waarvoor je kinderopvangtoeslag mag aanvragen is 230 uur. Zowel voor het KDV als de BSO.

  • Bij het KDV kan het voorkomen dat je 230 of meer uur in rekening gebracht krijgt als je 5 of meer dagen opvang afneemt. Het maximum aantal uur dat een KDV open kan zijn is ongeveer 255 uur per maand. Boven de 230 uur betaal je dus sowieso zelf.
  • Bij de BSO zal je niet snel aan 230 uur komen. Gaat je kind een volledige week naar de BSO zal het in de regel het aantal maximaal circa 145 uur zijn als je gebruik maakt van VSO en NSO.

Het aantal uur kinderopvangtoeslag is ook beperkt door het aantal arbeidsuren.

Arbeidsuren

Heb je recht op kinderopvangtoeslag om je werkt (en je partner), dan is het aantal uur kinderopvang ook hierdoor beperkt.

  • Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag voor maximaal 140 % van je arbeidsuren..
  • Gaat je kind naar een buitenschoolse opvang, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag voor maximaal 70 % van je arbeidsuren.. Vanaf 1 januari 2022 is dat ook 140 %.

Je moet daarbij uitgaan van :

  • De arbeidsuren van de minstwerkende partner zijn hierbij de basis.
  • De arbeidsuren die betaald worden, dus je contracturen of de uren die je op je loonstrook hebt staan. Uren die werkt maar opspaart in een potje tellen in principe dus niet mee.

Studie- of re-integratie traject

Ben je niet aan het werk maar volg je bijvoorbeeld een studie- of re-integratie traject (conform regels van de Belastingdienst) dan is er geen koppeling met arbeidsuren maar is er een maximum van 230 uur kinderopvang per maand.