Kinderopvang-Wijzer kwantiteitsindex

De Kinderopvang-Wijzer kwantiteitsindex geeft weer hoe het met het aantal kindplaatsen in een postcodegebied is gesteld. Gebaseerd op een aantal kenmerken (zoals o.a. het aantal inwoners) berekenen wij een cijfer op een schaal van 10, hoe het is gesteld met het aantal aanwezige kindplaatsen in vergelijking met het gemiddelde in Nederland. Hoe hoger het cijfer hoe meer kindplaatsen er potentieel aanwezig zijn, ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Dit aantal geeft natuurlijk niet weer hoeveel kindplaatsen er momenteel echt beschikbaar zijn. De werkelijke beschikbaarheid varieert al snel per dag en er is geen data beschikbaar van alle organisaties.

Daarbij kan het ook zijn dat niet alle kindplaatsen van de groepen niet volledig benut worden, bijvoorbeeld omdat door een personeelstekort er geen bezetting hiervoor is.

De Kinderopvang-Wijzer kwantiteitsindex gaat hierbij uit van indeling van de viercijferige postcodegebieden. Een locatie die dus net over de grens bij een ander postcodegebied hoort, wordt niet meegenomen in de index.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 26 februari 2024