Er zijn ruim 16.000 kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang locaties in Nederland. En natuurlijk moeten ze allemaal namen hebben. En die zijn niet allemaal even origineel. De meeste locatienamen zijn opgebouwd uit een combinatie van een organisatienaam, opvangvorm en een naam en/of locatiebepaling.

Wij lichten het toe: grotere organisaties hebben vaak de organisatienaam die verwerkt is in de naam, denk hierbij bijvoorbeeld aan Smallsteps, Korein, Sinne.

In het LRK staan eigenlijk 2 opvangvormen, te weten kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Als op 1 locatie zowel een KDV als BSO zit, hhrijvingen gebruikt, maar zit de variatie in “KDV” en “BSO”. Hierbij zijn weer vele varianten denkbaar, Doordat peuterspeelzalen zijn opgenomen bij de kinderdagverblijven is hier tegenwoordig een grote variatie, zoals peutergroep, peuterspelen, peuteropvang, PSZ, peutespeelzalen.

Veel organisaties kiezen er vervolgens voor de locatie een naam te geven die iets zegt over de locatie, zoals een straatnaam, of naam van de wijk, buurt of de school waarin men gevestigd is.

Een ander deel kiest voor een eigen naam. Wij hebben poging gedaan deze te categoriseren in een paar hoofdgroepen. Hierbij hebben we gekeken hoe vaak een woord voorkomt. De straat- en wijknamen hebben we buiten beschouwing gelaten.

CategorieAantal variatiesAantal namen
fantasie75746
fauna81549
fleur9151
flora132682
gedrag31282

Fantasie

Onder fantasie verstaan wij namen als “Berend Botje”(64 x), “Dribbel” (34x), “Dikkie Dip”, Dikkertje Dap” enz. Hierin zitten dan ook 17 verschillende namen waarin “tover” is verwerkt, met de “tovertuin” (24x) als meest voorkomend. De meeste namen vallen in deze categorie.

Fauna

Onder fauna verstaan wij namen van dieren of dier gerelateerd. De meest voorkomende is “kameleon” met 51 vermeldingen, gevolgd door “beer” (44x) en “vlinder” (32x) . Daarnaast waren er nog 16 varianten op het woord beer.

Flora

Onder flora verstaan wij namen van bomen, tuinen en hieraan gerelateerd. “Boomhut” (52x), “vlindertuin” (35x) en “madelief” (29x). Er waren 30 variaties op het woord boom, waarbij “klimboom” 18 keer voor kwam.

Fleur

Onder fleur scharen wij de kleuren of kleur gerelateerd. De “regenboog” komt maar liefst 83 keer voor. Daarmee is het de meest voorkomende naam. Gevolgd door “kakelbont” (=bont gekleurd) met 44 vermeldingen.  

Gedrag

Onder gedrag hebben wij de namen geplaatst die verwijzen naar gedrag. De meest voorkomende is “bijdehandjes” (48x) en “eigenwijs” (38x). Andere varianten waren rakkers, bengels, boefjes en avonturiers.

Conclusie

Met 16.000 locaties is het zeker lastig om een originele naam te vinden, een naam die iets zegt over de activiteit, de uitstraling van de exploitatie of de organisatie. Voor jou als ouder is het nu soms lastig een locatie te vinden, omdat er relatief veel dezelfde namen worden gebruikt.

De Kinderopvang-Wijzer helpt je wegwijs te worden in kinderopvangland, zo is het mogelijk om te zoeken op postcode of op plaats of via de kinderopvangkaart.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 25 februari 2023