Maak je gebruik van de kinderopvang tijdens de lockdown periode dan krijg je een compensatie van de (Rijks)overheid. Wanneer deze betaald gaat worden is nog niet bekend, maar zal normaal gesproken pas zijn nadat de lockdown is afgelopen.

Dit keer zal de berekening nog moeilijker zijn voor de overheid. In de 2e lockdown periode zit ook een jaarwisseling, waarbij men dus te maken heeft met verschillende tarieven. Bij de vergoeding tijdens de eerste lockdown is wel gebleken dat er mensen zijn die te veel of juist te weinig hebben ontvangen. Reden was vaak omdat de gegevens op de peildatum niet correct waren dorgegeven.

De Rijksoverheid had deze verschillen ingecalculeerd en ook aangegeven bezwaren hierop niet snel te accepteren. Conform de wet hoor je ook tijdig de wijzigingen voor de kinderopvangtoeslag (of andere toeslagen) door te geven.

Voor deze lockdown krijg je onderstaande situatie :

Grote vraag : heb jij bijvoorbeeld tijdig de tarieven per 1 januari 2021 aangepast?

In theorie hoor je dit namelijk binnen 4 weken te doen, dus uiterlijk 28 januari 2021. Maar de kinderopvangorganisaties moeten die tarieven al minimaal voor 1 december 2020 bekend hebben gemaakt. Dat heeft tot gevolg dat je ook al langere tijd een te lage beschikking KOT had.

Heb je dus niet tijdig de gegevens doorgegeven aan de Rijksoverheid en deze kiest een peildatum eind 2020 of begin 2021 dan heb je dus al pech. Meestal stijgen ieder jaar de inkomens, door cao stijgingen en periodieken, heb je niet tijdig een nieuwe hogere schatting doorgegeven kan het dus voorkomen dat je ook een gedeelte van compensatie misloopt. (hogere inkomen = hogere eigen bijdrage).  

Daarom zeer belangrijk om mutaties in inkomen, tarieven en aantal kinderopvanguren altijd tijdig door te geven bij de Belastingdienst.

Compensatie eigen bijdrage boven maximum uurtarief kinderopvangtoeslag.

1e lockdown

Tijdens de 1e lockdown zijn alle kinderopvangorganisaties opgeroepen om het gedeelte boven maximum uurtarief kinderopvangtoeslag te vergoeden aan de ouders. Deze oproep werd gedaan door BK en BMK, maar niet echt ondersteund door bijv BVOK. De BK en BMK vertegenwoordigen circa 37 % van de werkgevers (maar wel met ruime meerderheid van locaties).

Toch lijkt het erop dat veel kinderopvangorganisaties hier geen gehoor aan hebben gegeven.

2e lockdown

Bij de 2e lockdown roepen de brancheorganisaties op om de eigen bijdrage boven het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag te vergoeden, maar alleen als de ouder geen gebruik heeft gemaakt van de noodopvang. Aangezien het wel of niet het gebruiken van noodopvang kosten voor de kinderopvang scheelt.

Nu lijkt het erop dat minimaal 50 % tot 60 % van de kinderen wel gebruik hebben gemaakt van noodopvang. Aangezien het zeer bewerkelijk is om dit allemaal administratief te verwerken zal waarschijnlijk een grote groep kinderopvangorganisaties besluiten dit gedeelte niet te verrekenen.

Mocht jouw kinderopvangorganisatie dit gedeelte wel vergoeden, ongeacht of je wel of niet gebruik hebt gemaakt van de noodopvang, dan zullen zij tot een minderheid behoren. Nog mooier natuurlijk is dat jouw kinderopvang uurtarieven hanteert die gelijk zijn aan het maximum uurtarief van de kinderopvangtoeslag.

Zeker bij de buitenschoolse opvang is dat vaak niet waarschijnlijk. In 2020 was het gemiddelde uurtarief voor de BSO circa 7 % hoger dan het maximum uurtarief van de kinderopvangtoeslag. Het aantal kinderopvangorganisaties dat uurtarieven hanteert die gelijk zijn aan maximum uurtarief is dan ook beperkt.

Kortom : welk bedrag je aan compensatie eigen bijdrage kinderopvang krijgt hangt ook grotendeels samen met hoe snel jij de juiste gegevens hebt doorgegeven aan de Belastingdienst / Kinderopvangtoeslag.

Zie ook :