Het einde van het jaar nadert snel, niet alleen tijd om te controleren of de huidige gegevens voor de kinderopvangtoeslag 2023 goed zijn verwerkt, maar daarmee ook gelijk voor de  juiste beschikking kinderopvangtoeslag 2024.

Waarom is dit zo cruciaal? Omdat deze mutaties ook van invloed zijn op uw voorlopige beschikking kinderopvangtoeslag voor het jaar 2024, die in november 2023 al voorbereid gaat worden, gebaseerd op de dan bekende gegevens.

Waarom is het belangrijk om mutaties door te geven?

Mutaties doorgeven is van groot belang omdat de hoogte van de kinderopvangtoeslag afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het inkomen, het aantal uren dat jouw kinderen naar de kinderopvang gaan, en eventuele wijzigingen in jouw persoonlijke situatie. Vaak wordt er maar 1 of 2 keer per jaar een wijziging doorgegeven aan de Belastingdienst voor aanpassing van de toeslagen, terwijl er mogelijk meerdere momenten zijn waarom dat zou moeten gebeuren.

Welke mutaties moet je doorgeven?

Hier zijn enkele voorbeelden van mutaties die van invloed kunnen zijn op uw kinderopvangtoeslag en die je binnen 4 weken na wijziging door zou moeten geven:

  • Veranderingen in uw gezinssamenstelling (scheiding, samenwonen, etc.)
  • Wijzigingen in jouw inkomen of dat van jouw partner, dus ook bij wijzigingen hypotheek, hoogte salaris, auto van de zaak of het aantal uren dat je werkt.
  • Veranderingen in het aantal uren dat jouw kinderen naar de kinderopvang gaan
  • Wijzigingen in de opvanglocatie of -aanbieder
  • Wijzigingen in het uurtarief

Het niet doorgeven kan leiden tot of te weinig toeslag ontvangen of later terug moeten betalen. Belangrijk dus om dit te voorkomen.

Hoe kan je mutaties doorgeven?

Mutaties voor de kinderopvangtoeslag kan je doorgeven via jouw persoonlijke MijnToeslagen-account op de website van de Belastingdienst. Hier kan je alle benodigde wijzigingen invoeren. Maar makkelijker is gebruik te maken van Kinderopvangtoeslag-app van de Belastingdienst. Dan kan je altijd snel de wijziging doorgeven. De app is te downloaden via de App Store of Google Play.

Welk uurtarief geef ik door?

Kinderopvangtoeslag wordt berekend tegen het maximale uurtarief kinderopvangtoeslag. Voor de berekening van de beschikking kinderopvangtoeslag hoef je niet het werkelijk betaalde uurtarief door te geven als deze hoger is dan het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag. Toch kan het helpen om dat wel te doen. Al was het maar om de Rijksoverheid een beter beeld te geven van de werkelijke uurtarieven in Nederland.

De Rijksoverheid maakt namelijk rapportages over de kinderopvang, gebaseerd op gegevens bij de Belastingdienst, zoals de door de ouders doorgegeven uurtarieven. Maar deze gegevens zijn niet geheel juist en lager dan de werkelijkheid.  De werkelijke uurtarieven geeft de Rijksoverheid (en kabinetten) dus een beter beeld.

Berekening maken van kinderopvangtoeslag

Een berekening maken van de te verwachten kinderopvangtoeslag en dus de netto kosten kinderopvang is vaak lastig, je moet rekening houden met factoren als maximum uurtarieven kinderopvangtoeslag, tabel kinderopvangtoeslag en de maximale grens aan de uren kinderopvang die je mag aanvragen.

Geen nood, bij Kinderopvang-Wijzer tref je meerdere (gratis) modellen waarmee je snel, na invulling van aantal gegevens, een beeld krijgt van de vergoeding kinderopvang. Je kan ook een vergelijking maken tussen de kosten 2023 en 2024, of tussen 2 organisaties of 2 pakketten. Ga hiervoor naar jouw gids voor opvangkosten.

Hoe vaak geef jij per jaar een wijziging door aan de Belastingdienst/Kinderopvangtoeslag? (zoals tarief, uren, inkomen)