Heb je voor het eerst de kinderopvangtoeslag voor 2021 ontvangen ? En klopt het bedrag? Waarschijnlijk nog niet. Heb je ook alle wijzigingen doorgegeven? Voor de kinderopvangtoeslag 2021 zou je in ieder geval 2 wijzigingen doorgegeven moeten hebben.

Had je al kinderopvangtoeslag voor 2020 dan heeft de Belastingdienst wel het het oude inkomen iets geindexeerd. Maar belangrijk dat je als ouder dit controleert en zelf de nodige wijzigingen in de kinderopvangtoeslag doorvoert. Dat hoor je sowieso te doen binnen 4 weken van iedere wijziging.

Wat moet je zoal controleren en wijzigen:

  • Het uurtarief : wat is het nieuwe uurtarief per 1 januari 2021
  • Het aantal uren kinderopvang : kloppen deze ?
  • Ben je werkzaam ? Voldoen de kinderopvanguren nog aan critirium arbeidsuren ?
  • Het inkomen : klopt deze ? Het gaat hierbij om het belastbaar inkomen !!

Het inkomen

Het belastbaar inkomen is het belangrijkste inkomen voor berekening van de kinderopvangtoeslag. Vaak wordt gerekend met het bruto salaris of fiscaal loon terwijl dit niet volledig is.

Heb je een wijziging in het belastbaar inkomen heeft dat ook gevolgen voor de toeslagen,. Dus bij verandering van hoogte hypotheekrente, aan- of verkoop van een huis, ontvangst of betaling van allimentatie, verandering bij auto van de zaak en dergelijke heb je een verandering van het belastbaar inkomen.

En dan is het tijd om wijzgigingen door te voeren via Mijn Toeslagen !

Bereken zelf de eigen bijdrage kinderopvang 2021

Het uitrekenen van deze bedragen is voor veel mensen lastig. Kinderopvang-Wijzer.nl stelt daarom een model beschikbaar wat je gratis kunt downloaden om zelf de indicatie-berekening te kunnen maken.

Via deze pagina is het mogelijk het model te downloaden, vul enkele basisgegevens in en je ziet snel de uitkomsten. In het model gaan we ervan uit dat je verder wel voldoet aan de voorwaarden om de kinderopvangtoeslag te ontvangen. Het model is te gebruiken voor ouders die kinderopvang afnemen bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang.

Meer informatie over kinderopvangtoeslag, zie de vraagbaak.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 26 december 2022