De verkiezingen van woensdag 22 november 2023 komen eraan, dus iedere politieke partij poetst weer het partijprogramma op. Wat zijn de standpunten van de NSC (Nieuw Sociaal Contract) van Pieter Omzigt over de kinderopvang.

Onderstaande teksten zijn afkomstig uit het verkiezingsprogramma 2023 van NSC.

Deze hervorming moet geleidelijk en zorgvuldig worden ingevoerd en vergt dus enige jaren. We beginnen de hervorming met het verlagen van het laagste tarief in de inkomstenbelasting, gelijktijdig met het verminderen en beter vormgeven van een aantal heffingskortingen. Bij de komende belastingherziening herzien we het hele stelsel van toeslagen en premies en verminderen we vooral het beroep op de zorgtoeslag, zonder grote inkomenseffecten. De kinderopvangtoeslag vervangen we door instellingsfinanciering in combinatie met een ouderbijdrage. Dit vermindert problemen met terugvordering.

Kinderopvang

Een goede opvang van jonge kinderen draagt zowel bij aan de ontwikkeling van kinderen als aan de arbeidsdeelname van ouders.

Voorschoolse educatie moet met voorrang toegankelijk blijven voor kinderen die hiervoor een indicatie hebben van het consultatiebureau vanwege een extra hulpbehoefte of een kwetsbare thuissituatie. Voor deze groep blijft bekostiging door de gemeente beschikbaar. Maatwerk in het aantal af te nemen uren moet mogelijk zijn.

Wij pleiten voor een goede regeling voor de rijke schooldag. Dit biedt mogelijkheden voor samenwerking tussen basisscholen en instellingen/verenigingen die buitenschoolse activiteiten aanbieden op het gebied van sport, cultuur en huiswerkbegeleiding. Scholen hebben momenteel een wettelijke zorgplicht voor voor- en naschoolse opvang, maar ontvangen hiervoor niet de financiële middelen. Wij willen het opzetten van integrale kindcentra voor kinderen van 0-12 jaar vergemakkelijken door financieringsarrangementen te creëren die de samenwerking tussen scholen, kinderopvang en andere instellingen belonen. Voor ouders met een parttimebaan wordt het hierdoor eenvoudiger om meer uren te gaan werken.

We draaien het voornemen om de kinderopvang gratis te maken terug. Deze maatregel pakt vooral gunstig uit voor hogere inkomens, terwijl het effect op de arbeidsdeelname zeer beperkt is en er geen gunstig effect wordt verwacht op de ontwikkeling van kinderen. Informele opvang zou worden vervangen door betaalde krachten, wat in de huidige krappe arbeidsmarkt zal leiden tot prijsstijgingen, wachtlijsten en kwaliteitsvermindering.

Wij pleiten ervoor om de belangrijke rol van informele opvang door grootouders en kleinschalige gastouderopvang – naast het aanbod van professionele kinderopvang – te erkennen en te omarmen. We willen de toetreding tot de sector van ouderen, zijinstromers en praktisch geschoolden vergemakkelijken.

Bij de formele kinderopvang stappen we over op instellingsfinanciering. De kinderopvangtoeslag wordt vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage, die wordt geïnd door de Dienst Uitvoering Onderwijs(DUO). Dit vermindert problemen met terugvordering.

In het onderzoek naar de rol van private equity en buitenlandse ketens in de economie nemen we mee hoe we deze rol kunnen terugdringen in essentiële publieke dienstverlening, zoals huisartsenpraktijken en andere eerstelijnszorg, kinderopvang, dierenartsen. Op basis hiervan scherpen we relevante (belasting)regels en toezicht aan

Wij streven naar gezondheid in alle beleidsdomeinen. Dit betekent concreet dat alle sectoren (en niet alleen de gezondheidszorg) moeten samenwerken om de gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld door een omgeving te creëren die bewegen, lopen en fietsen (bij voorkeur op een niet-elektrische fiets) stimuleert, ervoor te zorgen dat onze lucht en water schoon zijn en ervoor te zorgen dat kinderopvang en onderwijs van goede kwaliteit zijn.

We schrappen het niet-effectieve voornemen om de kinderopvang gratis te maken en werken aan een
alternatief voorstel voor een ‘rijke schooldag’.

Puur voor de Kinderopvang : welke politieke partij zou in jouw ogen het beste voor de kinderopvangbranche (kinderen, ouders, organisaties) zijn?
  • VVD 20%, 135 stemmen
    135 stemmen 20%
    135 stemmen - 20% van alle stemmen
  • PVV 15%, 106 stemmen
    106 stemmen 15%
    106 stemmen - 15% van alle stemmen
  • GroenLinks - PvdA 13%, 89 stemmen
    89 stemmen 13%
    89 stemmen - 13% van alle stemmen
  • BBB 10%, 68 stemmen
    68 stemmen 10%
    68 stemmen - 10% van alle stemmen
  • D66 10%, 66 stemmen
    66 stemmen 10%
    66 stemmen - 10% van alle stemmen
  • Nieuw Sociaal Contract / Omtzigt 9%, 59 stemmen
    59 stemmen 9%
    59 stemmen - 9% van alle stemmen
  • Een andere politieke partij 6%, 43 stemmen
    43 stemmen 6%
    43 stemmen - 6% van alle stemmen
  • SP 5%, 37 stemmen
    37 stemmen 5%
    37 stemmen - 5% van alle stemmen
  • Forum voor Democratie 3%, 23 stemmen
    23 stemmen 3%
    23 stemmen - 3% van alle stemmen
  • CDA 3%, 22 stemmen
    22 stemmen 3%
    22 stemmen - 3% van alle stemmen
  • ChristenUnie 2%, 16 stemmen
    16 stemmen 2%
    16 stemmen - 2% van alle stemmen
  • JA21 2%, 11 stemmen
    11 stemmen 2%
    11 stemmen - 2% van alle stemmen
  • PvdD 1%, 7 stemmen
    7 stemmen 1%
    7 stemmen - 1% van alle stemmen
  • SGP 1%, 5 stemmen
    5 stemmen 1%
    5 stemmen - 1% van alle stemmen
  • DENK 0%, 3 stemmen
    3 stemmen
    3 stemmen - 0% van alle stemmen
Totaal aantal reacties: 690
8 juli 2023 - 22 november 2023
De poll is beëindigd