Afschaffing Dag van de Pedagogisch Medewerker

Nu al Dag van de Kinderopvang ? Nee hoor, dat duurt nog wel even. Maar in 2021 is Kinderopvang-Wijzer begonnen met de oproep om de Dag van de Pedagogisch medewerker af te schaffen en dit te vervangen in de Dag van de Kinderopvang. Voor de branche en al haar medewerkers. Om dit in september 2022 te bereiken is al de nodige voorbereiding nodig, vandaar nu al aandacht hiervoor.

Waarom

Voor veel ouders zijn de pedagogisch medewerkers het uithangbord van de locatie, met deze medewerkers hebben zij de contacten, de overdrachten en zien hun kinderen verzorgd worden door deze medewerkers.

Maar naast het belangrijke werk van de PM’ers zijn er ook groepshulpen, algemeen medewerkers, huishoudelijke hulpen, BBL’ers, stagiaires, locatiemanagers, planners, pedagogisch coaches, gastouders, nanny’s en anderen die zorg dragen voor het creëren van een veilige omgeving waar jouw kind opgevangen wordt.

Alle medewerkers van de kinderopvangbranche verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

Versplintering kinderopvangbranche

De laatste jaren is de kinderopvang meer en meer versplinterd. Zo zijn er tegenwoordig meerdere brancheorganisaties actief (zoals BK, BMK en BVOK) en heeft de Stichting Nysa bijvoorbeeld de Dag van het Gastouderbureau in het leven geroepen, dan op 1 oktober. Voor de werknemers zijn er naast de vakbonden FNV en CNV ook PPINK die opkomt voor de belangen van de pedagogisch professionals en niet te vergeten BOinK (voor de ouders).

De Dag van Kinderopvang is bedoeld om de hele branche met al haar medewerkers in het zonnetje te zetten. Positieve aandacht voor de branche is in het belang van al deze organisaties. (mogen we toch wel hopen).

Oproep

Heb jij te maken met de jaarlijkse dag van de PM’er ? Bijvoorbeeld als lid van een oudercommissie of werkzaam bij een kinderopvang- of brancheorganisatie. Begin dan nu al over de transitie van de Dag van de Pedagogisch Medewerker (of nog oudere versies) naar Dag van de Kinderopvang.

Roep collega’s op om de Dag van PM (en andere varianten) af te schaffen. Lang leve Dag van de Kinderopvang.

Geschiedenis

De Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang heeft in 2002 ‘Dag van de Leid(st)er en Gastouder’ in het leven geroepen met als doel het werk van kinderleid(st)er te promoten. Later werd de naam in meeste gevallen aangepast naar de Dag van de Pedagogisch medewerker. Mede omdat de functiebenaming kinderleidster werd aangepast naar de genderneutrale “pedagogisch medewerker” om meer mannen te interesseren voor de kinderopvangbranche.

Nu nog “dag van de leidster” gebruiken is natuurlijk al helemaal niet meer van deze tijd.  

De eerstvolgende Dag van de Kinderopvang is op donderdag 15 september 2022.

Nu je hier toch bent ?