Tijdens de corona periode wordt door onderwijs en kinderopvang van alles uit de kast gehaald om te open te blijven. Toch zijn er wel de nodige verschillen hoe overheidsinstanties met deze bijzondere omstandigheden omgaan.

Zo kan het voorkomen dat op een basisschool de conciërge of een administratief medewerker voor de klas staat omdat de leerkracht(en) ziek of in quarantaine zijn.

Als een kinderopvangorganisatie echter een groepshulp of administratief medewerker (mede) op de groep zet omdat de pedagogisch medewerkers ziek of in quarantaine zijn wordt een handhaving door de GGD geriskeerd met eventueel een boete tot gevolg omdat deze locatie niet voldoet aan het kindratio en de kwaliteitseisen.

Het kan dus gebeuren dat je kind les krijgt van de conciërge maar de kinderopvang de groep of locatie moet sluiten omdat er geen groepshulp meegeteld kan worden bij het kindratio.

Dus een niet-gekwalificeerde medewerker op een basisschool is blijkbaar geen aantasting van de kwaliteit, maar bij de kinderopvang is dat wel het geval. Je zou bijna kunnen bedenken dat dit iets zegt over de kwaliteit van de leerkrachten dat deze vervangen kunnen worden door een conciërge of administratief medewerker en dit bij de kinderopvang niet mogelijk is voor de pedagogisch medewerkers.

Het ligt wel iets genuanceerder.

  • Scholen worden gefinancierd door de overheid (rijk/gemeente) en gecontroleerd door een andere overheidsinstantie : de onderwijs inspectie.
  • Kinderopvang wordt gefinancierd door de ouders (die deels gefinancierd worden door overheid) en gecontroleerd door de GGD.

Er wordt daarom vaak met 2 maten gemeten als het om overheid-gefinancierde instanties gaat, we geven enkele voorbeelden.

Ventilatie

In april 2017 gingen strengere eisen in op het gebied van ventilatie / luchtkwaliteit, gebaseerd op het Bouwbesluit 2012. Bij de kinderopvang en scholen moest de ventilatie en luchtkwaliteit verbeterd worden.

De kinderopvang heeft dat gedaan en werd hierop door de GGD gecontroleerd. Bij basisscholen is tijdens de coronacrisis duidelijk gebleken dat heel veel scholen hier nog steeds niet aan voldoen. De gebrekkige ventilatie is al vele jaren een probleem bij het publieke domein.

De kinderopvang is geen publiek domein, dus de kosten onderhoud worden betaald door de branche. De overheid betaald hier indirect slechts een klein gedeelte aan mee. Basisonderwijs is publiek domein, dus kosten veiligheid worden volledig betaald door de overheid zelf. Dat is één van de redenen dat het onderhoud in schoolgebouwen al jaren een grote achterstand heeft.

Onderhoud

Quote uit 2016 : De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat de gereserveerde bedragen te laag zijn. ,,Ze zijn gebaseerd op normen uit 1985 voor het neerzetten van een sober, doelmatig schoolgebouw,” zegt woordvoerder van de VNG. ,,De bedragen houden geen rekening met hogere kwaliteitseisen.”

Veiligheid

Locaties van de kinderopvang moeten uiteraard voldoen aan veiligheidseisen. Deze eisen liggen bij het basisonderwijs lager. Zo kan het voorkomen dat een lokaal waar tijdens schooltijd 25 kinderen les krijgen van 1 leerkracht als veilig worden beschouwd voor die leerlingen en leerkracht. Wordt datzelfde lokaal na schooltijd door 20 kinderen en 2 pedagogisch medewerkers gebruikt dan kan het gebeuren dat deze als onveilig wordt bestempeld door de GGD.

Zelfstandig

Alhoewel de kinderopvang aan veel regels van de overheid (zoals Wet IKK) moet voldoen en de ouders deels gefinancierd worden door de overheid is de kinderopvang een zelfstandige branche.

Bij scholen komt de financiering vanuit de overheid. Als de ene overheidsinstantie (zoals onderwijs inspectie) gaat handhaven op kwaliteit, zal dit betaald moeten worden door een andere overheidsinstantie.  

Publiek domein

Er zijn politieke partijen die vinden dat er gratis kinderopvang vanuit het publiek domein geregeld moet worden, net zoals bij scholen het geval. De vraag rijst dan of de kinderopvang ook de kwaliteits- en veiligheidseisen kan loslaten, net zoals nu bij het bestaande publiek domein in de praktijk het geval is.  

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 26 december 2022