Ouders opgelet : de Dag van de Kinderopvang 2022 komt eraan

Ouders opgelet : nog even en het is donderdag 15 september 2022 ! Dan is het de Dag van de Kinderopvang of ook wel Dag van de Pedagogisch Medewerker.

Deze dag (derde donderdag van september) bestaat sinds 2002. Toen werd de Dag van de Leid(st)er en Gastouder door de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang, ter promotie van het werk van kinderleid(st)er. Andere varianten die nog gebruikt worden zijn Dag van de Leidster, Dag van de Nanny en Dag van de Gastouder. De term (kinder)leidster is anno 2022 natuurlijk “not done”.

Heden te dage is dit een dag dat de medewerkers in de kinderopvang in het zonnetje worden gezet door de kinderopvangorganisatie, de ouders en kinderen en de oudercommissie. De pedagogisch medewerkers doen iedere dag hun best om de kinderen goed te verzorgen, te ondersteunen bij hun ontwikkeling, leuke en leerzame activiteiten met hen te doen en hun een veilige omgeving te bieden.

Ook in de corona periode is de kinderopvang altijd gewoon doorgegaan. Dit ondanks de werkdruk (van de Wet IKK), de krapte op de arbeidsmarkt.

Blijkens een onderzoek in 2019 onder pedagogisch medewerkers door de website Werkenbijkinderopvang.nl werd de waardering die de PM’ers ontvingen door medewerkers als zeer mager beoordeeld, namelijk slechts een 4,4. Zo had maar bij 53 % van de ondervraagden de oudercommissie gezorgd voor een attentie. Dat kan en moet toch beter.

Dus zet donderdag 15 september in je agenda en verras de medewerkers in de kinderopvang, bijvoorbeeld met een compliment of kleine attentie. Zet ze even lekker in het zonnetje. Heeft de locatie een oudercommissie ? Vraag eens na wat de plannen zijn voor deze dag.

Oh ja, vergeet je niet dit bericht te delen onder de andere ouders op de kinderopvang ? Bedankt !