private equity

Waterland is een private equity fonds en actief in de kinderopvang. Private equity en buitenlandse investeerders zijn veelgehoorde termen tegenwoordig in de politiek als het gaat over kinderopvang. Hoe groot zijn de belangen? Wie zijn het? Onderstaand tref je informatie aan over één van die private equity fondsen : Waterland.

Waterland

Rob Thielen richtte Waterland in 1999 op en is voorzitter van de Raad van Commissarissen. Hij liet Waterland uitgroeien tot een van de best presterende private-equitygroepen ter wereld. De groep is actief in 10 kernlanden dankzij overnames in meer dan 25 landen verspreid over 4 continenten.

Waterland heeft kantoren in België (Antwerpen), Nederland (Bussum), Groot Brittannië (Manchester en Londen), Duitsland (München en Hamburg), Zwitserland (Zürich), Denemarken (Kopenhagen), Ierland (Dublin), Frankrijk (Parijs), Spanje (Barcelona) en Polen (Warschau) en beheert momenteel € 10 miljard aan gecommitteerd vermogen.

Waterland heeft in 2019 Partou kinderopvang gekocht.

In mei 2022 werd aangekondigd dat de aandelen in een Nederlands fonds terecht zouden komen. De huidige minderheidsaandeelhouder Waterland heeft hiervoor een specifiek duurzaam fonds opgericht. Daardoor verbindt ze zich voor langere termijn aan Partou. Ook de aandelen van de Canadese mede-eigenaar ONEX, zijn overgedragen aan dit nieuwe fonds.

Het aantal kindplaatsen is circa 47.400 over circa 965 locaties (situatie februari 2023)

Labels (sommige zijn inmiddels opgeheven en opgenomen in andere vennootschappen)

 • Partou
 • Smallsteps
 • De Speelbrug
 • Zus en Zo
 • KITS
 • SKS Alles Kids
 • Koningskinderen Holding B.V.

Website :https://waterland.nu/nl

Welke vennootschappen horen bij deze organisaties?

Onderstaand overzichten van de vennootschappen die bij deze organisatie horen.

Waterland

NaamKDV LocatiesKDV Kindpl.BSO LocatiesBSO Kindpl.Tot. LocatiesTot. Kindpl.
Koningskinderen Holding B.V.87008501161.201
Partou B.V.1949.36119910.44039319.801
Smallsteps B.V.27112.30228514.08955626.391
47322.36349225.03096547.393
Situatie eind februari 2023

Wat zijn de “weetjes” over private equity en buitenlandse investeerders?

Er wordt veel gesuggereerd over de kinderopvangorganisaties die behoren tot de private equity / buitenlandse investeerders. Wat weten we wel of niet?

 • Zijn deze organisaties winstgevender dan de overige organisaties? Hier is geen documentatie over.
 • Bieden deze organisaties betere/slechtere kwaliteit dan de overige organisaties? Hier is geen documentatie over. Voor verkoopredenen kan een organisatie beter een goede kwaliteit / reputatie hebben dan een slechte.
 • Zijn deze organisaties duurder dan de overige organisaties? Hier is geen documentatie over. Meestal zullen deze wel eerder bovenaan de markt zitten qua tarief dan onderaan. Maar dan kan ook van maatschappelijke kinderopvangorganisaties gelden.
 • Om hoeveel bedrijven gaat het ? Het zijn circa 69 verschillende vennootschappen van de 2.904 verschillende rechtspersonen (eind oktober 2022) oftewel 2,38 % van het totaal.
 • Het aandeel van private equity en buitenlandse investeerders in het totaal aantal kindplaatsen is respectievelijk circa 8,9 % en 3,8 %. Voor meer informatie zie : Private equity in de kinderopvang.

Disclaimer : bovenstaande informatie is afkomstig uit openbare informatie, zoals LRK, websites en publicaties. Hoewel deze publicatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid met betrekking tot de gegeven informatie of de volledigheid.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 5 maart 2023