Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang brengt al voor het 18e jaar op rij het sectorrapport kinderopvang uit. Jaarlijks werkt er een vaste groep van kinderopvangorganisaties mee, wat bijdraagt aan de transparantie in de sector. Op basis van kindplaatsen is de deelname 42% van de sector en daarmee geeft het rapport een getrouw beeld van de financiële ontwikkeling.

De sector staat voor grote opgaven. Voor de lange termijn is een wijziging van het stelsel gepland. De vergoeding voor ouders wordt 96% en inkomensonafhankelijk. De bekostiging verloopt daarbij rechtstreeks via kinderopvangorganisaties.

Voor de korte termijn heeft de sector vooral te maken met een forse stijging van de kosten. De indexatie van de uurprijs 2023 zal dit niet volledig compenseren. Veel kinderopvangorganisaties kiezen er voor om niet de volledige stijging van de kosten door te rekenen aan ouders, wat betekent dat ze interen op het rendement en eventueel extra buffers moeten aanspreken. Als er geen buffers aanwezig zijn, zal er extra werkkapitaal verkregen moeten worden via een bancair krediet.

Grote winsten

Minister Karien van Gennip (CDA) heeft in november 2022 uitspraken gedaan over de grote winsten die kinderopvangorganisaties zouden hebben. Echter zonder onderbouwing en zeker niet blijkend uit de al jaren bestaande rapporten van het Waarborgfonds Kinderopvang. In de sectorrapporten kinderopvang wordt een beeld gegeven van de rendementen van de deelnemende organisaties. Over de jaren 2019 tot en met 2021 was het als volgt:

 201920202021
Resultaat voor privé / vennootschapsbelasting4,80%4,10%5,30%
Bron : sectorrapport Kinderopvang 2021

De sector Kinderopvang staat voor de nodige uitdagingen. Diverse ontwikkelingen hebben invloed op de kostenstructuur van de sector voor de komende jaren. De huisvestingskosten stijgen in 2022 beduidend doordat de huren geïndexeerd worden en de energielasten stijgen. De personele lasten stijgen door onder andere de groei van het aantal zzp’ers (2022 : circa € 100 miljoen extra kosten) wat ingehuurd moet worden en de aankomende CAO zal tot een verdere stijging van de lasten leiden. Ook is er een een stijging van de financieringslasten.

De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 26 december 2022