Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is aan de slag gegaan met het maken van een taalgids. Met deze gids willen ze aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken.

Het LAKS heeft voorstellen gedaan om het taalgebruik aan te passen op scholen. Zo zou  “jongens en meisjes” niet meer gebruikt moeten worden, maar een genderneutrale versie. Dus ook niet meer over “hij/zij” maar over  “die/diegene”. Iemand zou zich niet kunnen identificeren in de betiteling van zijn/haar.

Ook zou iedere typering vermeden moeten worden, die mogelijk kan verwijzen naar afkomst, opleiding, religie, opleiding en vele andere zaken. Iemand zou zich maar achtergesteld kunnen voelen hierdoor.

Dus ook een typering als een “slimme jongen/meid” of “wat ben je een grote jongen/meid” zou niet meer kunnen.  Dit zou afgunst kunnen wekken bij anderen die niet op deze manier onderscheiden zouden worden.

Deze lijn volgend zou er dus een andere omschrijving moeten komen voor “peuters met een mogelijke (taal)achterstand” en “doelgroepkinderen”

De vraag is, moet dit ook in de kinderopvang doorgevoerd worden, om te beginnen bij de jongste groep kinderen op de kinderdagverblijven.

Stelling: Bij kinderdagverblijven moet beleid worden ingevoerd zodat er alleen "genderneutrale" typeringen worden gebruikt (dus geen "Hallo jongens en meisjes" of "hij/zij")?

Hoe denk jij over mannen in de kinderopvang? Heb jij geen bezwaar tegen een mannelijke pedagogisch medewerker op de groep bij een kinderdagverblijf.

Stellingen bij Kinderopvang-Wijzer

Kinderopvang-Wijzer heeft een breed publiek die een interesse heeft in de kinderopvang, als ouder/verzorger, medewerker, bestuurder of andere belangstellende.

De stellingen en vragen die gesteld worden aan onze bezoekers kunnen informatief zijn en een beeld geven. Verschillende perspectieven en standpunten kunnen belicht worden en daardoor bijdragen aan een bredere discussie. De uitkomsten van de vragen zijn gelijk openbaar.

Heb jij een stelling/vraag m.b.t. de kinderopvang, die je graag wilt stellen aan een breed publiek, dan kan dat. Stuur de stelling/vraag met motivatie in via dit adres. Kinderopvang-Wijzer zal dan beoordelen of deze gepubliceerd kan worden.