Het is weer tijd voor de jaaropgave kinderopvang van 2023, maar bestaat eigenlijk wel een verplichting of noodzaak voor een jaaropgave in de kinderopvang? En wat zijn de regels hieromtrent?

Het korte antwoord op de eerste vraag is nee; een jaaropgave is niet verplicht voor de opvang bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Er bestaan geen specifieke regels hieromtrent. De facturen die je ontvangt van de kinderopvangorganisatie zijn voldoende.

Wat betreft kinderopvangorganisaties zijn er geen strikte regels over hoe een jaaropgave eruit moet zien of welke informatie verplicht moet worden vermeld. Zo kan de ene organisatie de “betaalde” uren opnemen, terwijl een andere de “gefactureerde” uren vermeldt.

Keuze voor een jaaropgave met “betaalde” uren kan wel betekenen dat er verschillen ontstaan als de ouder de rekeningen nog niet volledig voldaan heeft. In principe heeft de ouder alleen recht op kinderopvangtoeslag over de betaalde bedragen. Zou de Belastingdienst hiervan uitgaan zou de beschikking dus verlaagd worden terwijl het openstaande bedrag mogelijk later betaald is.

Belangrijk om op te merken: gastouderbureaus moeten wel een jaaropgave verstrekken.

Controlemiddel

Voor ouders is de jaaropgave eigenlijk niet belangrijk, zeker niet voor de aangifte inkomstenbelasting, aangezien kinderopvangkosten niet aftrekbaar zijn. Het kan wel als een handig controlemiddel dienen voor de opgegeven uren bij de beschikking kinderopvangtoeslag, maar deze uren kunnen ook eenvoudig worden berekend aan de hand van de facturen.

De Belastingdienst zal doorgaans alleen om de jaaropgave vragen als er een controle plaatsvindt op het aantal opgegeven kinderopvanguren. Dit gebeurt meestal alleen als het aantal uren afwijkt van de opgave van de kinderopvangorganisatie of als er geen Burgerservicenummer (BSN) bekend is van kind en/of ouder bij de kinderopvangorganisatie. Het versturen van de facturen van dat jaar wordt ook als voldoende beschouwd.

Opgave door kinderopvang

Vanaf 2022 zijn kinderopvangorganisaties wel verplicht om maandelijks (of jaarlijks) opgaven van de gefactureerde uren te verstrekken aan de Belastingdienst. Deze opgave is niet leidend voor de beschikking kinderopvangtoeslag maar dient als een hulpmiddel bij de controle van toeslagen. Verschillen tussen de opgave van ouders en die van de kinderopvangorganisatie kunnen leiden tot navraag door de Belastingdienst.

Dit systeem zorgt ervoor dat mogelijke verschillen eerder worden opgemerkt, waardoor ouders niet achteraf geconfronteerd worden met grote terugvorderingen. Ook maakt het mogelijk om wijzigingen, zoals aanpassingen in het contract, eerder te signaleren, zelfs als ouders deze wijzigingen niet altijd correct doorgeven aan de Belastingdienst.

Hoe vaak geef jij per jaar een wijziging door aan de Belastingdienst/Kinderopvangtoeslag? (zoals tarief, uren, inkomen)

Wijzigen kinderopvangtoeslag

 Heb je al de beschikking kinderopvangtoeslag 2023 gecontroleerd? Controleer en wijzig nu nog de voorlopige beschikking zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Per jaar zijn er vaak meerdere momenten dat het nodig kan zijn om de beschikking aan te passen.  

Kinderopvang-Wijzer is benieuwd naar jouw mening over onderwerpen in de kinderopvang. Doe je ook mee met beantwoording van enkele stellingen?